Tjp9mgLryeJXitBMITCspm9yqHIXcaOTWeel9Pl4

Kenali lelaki Hebat Ini Yang Pernah Gagal untuk Bekerja di KFC &Tercorot di Sekolah

Post a Comment
Kenali lelaki Hebat Ini Yang Pernah Gagal untuk Bekerja di KFC &Tercorot di Sekolah | Mari kita kenali susuk tubuh lelaki hebat ini yang mana satu ketika dahulu pernah melalui saat hidup yang sukar sejak dari kecil.  Lahir dalam keluarga miskin dan mempunyai rupa paras yang agak "ganjil" adalah yang terteruk dalam liku kehidupannya.Oleh hal demikian, beliau telah menghadapi kesukaran seperti:


1. Keputusan ujian matematik yang corot semasa di sekolah rendah menyebabkan ada sekolah yang tidak mahu menerima beliau sebagai pelajar.

2. Pernah memohon kerja di KFC. Dari 24 calon yang hadir beliau satu-satunya yang gagal manakala 23 calon lagi ditawarkan bekerja dengan rangkaian restoran makanan segera ni. Beliau berkata:

”Kegagalan menjadi darah daging dalam perjalanan hidup saya,”

3. Pernah menghadiri 30 temuduga. Beliau gagal dalam kesemua temuduga itu dan tidak ditawarkan satu kerja pun.Halangan yang dilalui tidak pernah mematahkan semangatnya untuk maju.

Lahir di era komunis yang kaku membuat Jack terbiasa dengan kehidupan yang keras. Jack hidup normal sebagaimana anak-anak lain di Hangzhou, sekitar 250 kilometer di sebelah barat Shanghai. Hangzhou dikenal sebagai kota kebudayaan dengan kehadiran pelancong asing.

Sejak dari umur 12 hingga 20 tahun, beliau sanggup menunggang motor selama 40 minit untuk belajar bahasa Inggeris dengan cara bergaul dengan pelancong asing. Kesempatan bergaul dan belajar bahasa Inggeris selama 9 tahun dengan pelancong asing banyak mengubah pandangan beliau tentang hidup.

Malah beliau percaya beliau berfikiran lebih global berbanding penduduk lain di negaranya. Akhirnya beliau memulakan kerjaya pertama beliau sebagai guru Bahasa Inggeris. Sewaktu bekerja di US, beliau mendapati tiada satu pun informasi berkenaan negaranya di internet.

Penemuan ini membawa kepada usaha beliau untuk menubuhkan sebuah portal jualan di internet sebaik saja beliau kembali semula ke negara beliau.

Dan kini portal jualan kepunyaan beliau sedang giat berusaha untuk mengatasi portal jual beli online popular eBay yang berpusat di US.

Siapakah lelaki ini?


Beliau adalah Jack Ma, pengasas AliBaba.com dan dikhabarkan kini sebagai jutawan terkaya di China.

2 portal jualan beliau iaitu Taobao Marketplace dan Tmall.com, kini mendominasi sistem portal jualan internet di China.

Boleh dijadikan contoh untuk para usahawan diluar sana. jangan cepat patah semangat, usaha kena ada baru berjaya.

Mahu berkenalan lebih lanjut dengan lelaki ini?

Mari tonton video ini. Anda pasti kagum dengan variasi dan personaliti beliau, termasuk menyanyi di majlis perkahwinan pekerja beliau.


Related Posts

Post a Comment