[Download & Edit] Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini - Contoh Resume Terbaik dan Tips Temuduga Terkini
Resume

[Download & Edit] Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini

[Download & Edit] Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini | Zaman sekarang sememangnya terlalu banyak persaingan bagi mendapatkan pekerjaan dalam Sektor Swasta mahupun Sektor Kerajaan. Hal ini berlaku kerana graduan-graduan lepasan Universiti semakin bertambah dengan begitu mendadak manakala peluang pekerjaan bertambah secara sederhana sahaja.

Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini

Selain itu, faktor permohonan yang tidak menepati syarat seperti yang dimahukan oleh pihak majikan juga menyebabkan permohonan di tolak. Jadi, langkah pertama sebelum dipanggil untuk sesi temuduga, anda haruslah mempersiapkan Resume yang lengkap dan menepati syarat.

Sebenarnya tiada format rasmi menulis resume terutamanya dari segi susunan. Ianya bergantung kepada individu masing-masing. Namun harus di ingatkan bahawa resume yang terlalu panjang dan meleret adalah resume yang tidak bagus dan resume yang terlalu pendek juga menyebabkan banyak data yang diperlukan tertinggal. Jadi, disini kami sediakan beberapa Contoh Resume Lengkap Terkini bagi menjadi panduan anda semua.


CONTOH 1
====================================================

Ali bin Alias
No. 2, Jalan Ikut Suka
45000 Kuala Selangor
Selangor Darul Ehsan

OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA

Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa.

MAKLUMAT PERIBADI

Nama Penuh : Ali bin Alias
Umur : 20 tahun
Tarikh lahir : 30 Jun 1984
Bangsa : Melayu
No. K/P : 84xxdd-aa-ssss
Warganegara : Malaysia

MAKLUMAT PENDIDIKAN

Institusi : Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda, Teknologi Maklumat
Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian
Tamat: Julai 2007
Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Matrikulasi
Kelulusan: Lulus
Tamat: Julai 2003
Institusi: Sekolah Datuk Abdul Razak
Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Kelulusan: Gred 1
Tamat: Julai 2000

PENGLIBATAN KO-KURIKULUM

  • Naib Pengerusi, Kelab Kembara, Universiti Malaya, 2006
  • Setiausaha Kehormat, Badan Pengawas Sekolah, 2000
  • Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi, 1999
  • Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri, 1999
  • Mewakilli sekolah, catur, 1998

KEMAHIRAN
  • Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
  • Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word,
  • Excel dan Power Point)
  • Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik


Download Contoh Resume Lengkap Sekarang!!
Sila isikan nama dan email aktif anda untuk muatturun koleksi contoh resume terkini. [Boleh Download & Edit]
Nama *

E-Mel *

CONTOH 2
====================================================

Nama anda
Alamat
Tel Rumah & Hp
No Kp

OBJEKTIF

Mencari jawatan sepenuh masa dengan firma kejuruteraan yang bertaraf sederhana kepada yang besar untuk membantu dalam penyelarasan projek dan akhirnya untuk mengurus projek pembangunan dengan memfokuskan kepada kejuruteraan alam sekitar.

PENDIDIKAN

Memperoleh ......................................................................................

KERJA KURSUS YANG BERKAITAN

Mekanik Tanah.....................................................................................

KEJAYAAN

Ahli Pertubuhan Pelajar asing
Pelajar Terbaik Anugerah............................

KEKUATAN 

Kreatif, bekerjasama, kuat bekerja, mahir berkomunikasi dsb............

LOKASI

Malaysia/Sanggup untuk bertugas diluar negara tugasan sementara.

TARIKH BERMULA

Dengan Serta Merta

GAJI

RM...........................(Boleh di runding)

RUJUKAN

Kepilkan yang berkenaan



CONTOH 3
====================================================

Muhammad Bin Ali
10, Jalan Keembong 9/12,
Taman Johor Jaya,
81100 Johor Bahru,
Johor. 

OBJEKTIF DAN MATLAMAT KERJAYA

Membina kerjaya dalam bidang pemasaran dan penyumbang kepada pembangunan ekonomi negara dan masyarakat. Berhasrat membantu pembangunan modal insan untuk bangsa.

MAKLUMAT PERIBADI

Nama Penuh: Muhammad Bin Ali
Umur: 20 tahun
Tarikh lahir: 20 Mei 1992
Bangsa: Melayu
No. K/P: 920520-11-xxxx
Warganegara: Malaysia

MAKLUMAT PENDIDIKAN

Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Ijazah Sarjana Muda, Teknologi Maklumat
Kelulusan: Kelas Kedua Kepujian
Tamat: Julai 2007

Institusi: Universiti Malaya, Kuala Lumpur
Bidang Pengajian: Matrikulasi
Kelulusan: Lulus
Tamat: Julai 2003

Institusi: Sekolah Datuk Abdul Ghaffar
Bidang Pengajian: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
Kelulusan: Gred 1
Tamat: Julai 2000

PENGLIBATAN KO-KURIKULUM

Naib Pengerusi, Kelab Kembara, Universiti Malaya, 2006
Setiausaha Kehormat, Badan Pengawas Sekolah, 2000
Mewakili Daerah Seremban Barat dalam sukan ragbi, 1999
Mewakili pasukan bahas sekolah untuk Piala Perdana Menteri, 1999
Mewakilli sekolah, catur, 1998

KEMAHIRAN

Mahir bertutur dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris
Kemahiran menggunakan applikasi komputer termasuk MS Office (MS Word, Excel dan Power Point)
Tahap penulisan (Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris) yang baik.


CONTOH 4
====================================================

Resume - Koleksi Contoh Resume Lengkap Terbaik Dan Terkini


CONTOH 5
====================================================



Apa pun yang ada buat nanti, pasti ia simple tapi padat. Penemuduga ambil masa sikit jer belek resume anda.. 
Pelbagai jawatan kosong di SINI


Download Contoh Resume Lengkap Sekarang!!
Sila isikan nama dan email aktif anda untuk muatturun koleksi contoh resume terkini. [Boleh Download & Edit]
Nama *

E-Mel *

About Kerja Kosong

17 comments:

  1. Apa beza resume ngan CV?? answer me plizz??

    ReplyDelete
    Replies
    1. CV ni sama dengan Resume cuma ayat dia panjang² sikit. Kalau resume ringkas sikit.

      Delete
  2. cv stand for curiculum vitae

    ReplyDelete
    Replies
    1. CV stand for cover letter

      Delete
  3. resume digalakkan dibuat dalam bahasa melayu atau inggeris ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgk kpda company.. Jika compny swasta besar lebih afdal bi.. Jika sektor kerajaan melayu bi mana2 blh

      Delete
  4. Hmm..sepatutnya skills tuh kne buat rating..kalo x mane nk tau tahap kecekapan..dan sepatutnya resume tu dlm english..90% majikan or HR prefer english than malay..

    ReplyDelete
  5. Betul. English better. Sblom ni sy pnah attend byk interview,mostly prefer english.

    ReplyDelete
  6. kalau lepasan spm macam mana nak buat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama saja, tapi biar ada maklumat daripada kelulusan PMR

      Delete
    2. maksudnya, keputusan pmr sekali ke?

      Delete
  7. i almost guest this is indonesia langauange. but really this is malaysian languange. So lame.....

    ReplyDelete
  8. macam mane nak buat tolong ajar boleh tak

    ReplyDelete

Powered by Blogger.